Catalunya desenvolupa models innovadors en l’acollida, atenció i integració dels refugiats

//Catalunya desenvolupa models innovadors en l’acollida, atenció i integració dels refugiats

Catalunya desenvolupa models innovadors en l’acollida, atenció i integració dels refugiats

La Jornada d’anàlisi convocada el 3 de maig de 2018 per la Fundació ACSAR per tractar els reptes en l’acollida, atenció i integració dels refugiats de guerra va omplir la Sala Macaya de l’Obra Social de la Caixa amb més de 80 activistes, tècnics, voluntaris, estudiants i  acadèmics.  La Jornada va gaudir de les intervencions de representants institucionals amb competències en la matèria com ara l’ACNUR o la Comissió Europea i dels qui des de Catalunya treballen en projectes innovadors en els diferents nivells institucionals (Govern, Administració supralocal i municipal)

Molts assistents eren voluntaris que per mitjà de la Fundació ACSAR i mSocial han treballat durant els anys 2016 i 2017 en el suport directe, a Grècia, a les víctimes dels conflictes armats a Síria, Irak, Afganistan i un llarg etcètera de països.

Les intervencions inicials de la Presidenta del Fons Català de Cooperació, Meritxell Budó i del de la Fundació ACSAR, Carles Campuzano, van posar èmfasi en la importància de reflexionar i debatre sobre els modes d’acollida i de gestió per garantir qualitat en els programes oferts des de la proximitat.

Les taules rodones i ponències van centrar-se en l’exposició de les experiències més innovadores. D’una banda, els treballs que desenvolupen ajuntaments com Manresa, Sant Boi o Barcelona per atendre una població refugiada a Catalunya, d’origen eminentment llatinoamericà. Alba Martínez, Tinenta d’Alcalde de Sant Boi, Àngels Santolària, regidora a Manresa, i Ramon Sanahuja, tècnic d’immigració a Barcelona, van presentar balanç de les actuacions, totes diferents i complementàries, dutes a terme en el seu àmbit, i van destacar la importància de la coordinació i compartició de resultats entre el conjunt d’actors institucionals i socials que treballen en el suport a refugiats.

De l’altra, el Projecte Xeflis que sota els auspicis de l’ACNUR i amb finançament de l’AMB primer i el Fons Català de Cooperació posteriorment ha desenvolupat envers els refugiats a Grècia una estratègia centrada en les tres A: acompanyament, apoderament i activació.

Carlos Boggio, antic delegat d’ACNUR a l’Estat espanyol, va dimensionar l’actual fenomen del refugi amb una exposició detallada en xifres i indicadors. Va posar en relació el fenomen del refugi a Europa amb al que es viu en el conjunt del planeta, provocat en molts cassos per unes guerres que són possibles -va afirmar- en part gràcies a les armes venudes pels països europeus a les parts en conflicte.

Refugiats Iraquians i Sirians que havien estat acollits a Grècia i ara viuen a Europa o han retornat al seu país, van valorar l’impacte dels programes de voluntariat destacant la importància de l’acompanyament per a la seva recuperació emocional.

Rafa Cortés, Judit Serra, Marta Pérez i Laura Cayetano, voluntaris catalans participants en el Projectes de la Fundació van exposar la metodologia seguida pel projecte en l’atenció social, la recuperació emocional i l’apoderament, destacant els resultats assolits.

Josep Herreros, d’ACNUR Grècia, va explicar l’operació que en poc més d’un any ha aconseguit reallotjar més de la meitat dels refugiats dels seus emplaçaments en tendes i contenidors en camps sota condicions precàries a apartaments privats en centres urbans.

El director de projectes internacionals d’ACSAR, Jordi Tolrà va presentar els objectius del nou projecte UNINTEGRA, co-finançat per la Comissió Europea, que desenvolupa durant dos anys a Grècia.

El projecte inclou eines innovadores, com l’aplicació App4Refs, una app per mòbil que permetrà als refugiats que viuen a l’àrea metropolitana d’Atenes identificar i desplaçar-se en tres clics màxim fins als indrets on poden trobar suport i informació, ajuda de primera necessitat i propostes formatives i culturals, orientades a la inclusió social. UNINTEGRA, que gestiona un consorci d’universitats europees junt amb ACSAR,  contempla també l’organització de tallers de reciclatge i formació per a professionals i voluntaris que treballen sobre el terreny amb refugiats, dues Conferències internacionals i estades d’estudiants en pràctiques i voluntaris en l’atenció directa, entre altres activitats.

El Secretari d’Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós, i el delegat de la Comissió Europea, Ferran Tarradellas, van tancar les intervencions coincident en la importància que tant Catalunya com el conjunt d’Europa segueixin sent terra d’acollida. Amorós va explicar que els programes de refugi i mentoria de la Generalitat busquen afavorir un itinerari d’integració personal que al final permeti els seus participants esdevenir ciutadans de ple dret, integrats i partícips del creixement de Catalunya.

Els materials presentats a la Jornada estan disponibles per a tots els interessats en aquesta mateixa plana web.

 

2018-05-09T09:11:25+00:00